πάνω  |  τύπωσε

Δυόσμος

(Mint)Περιγραφή:

 

Ο δυόσμος αποτελεί ένα από τα είδη ανθοφόρων φυτών της οικογένειας Lamiaceae.  Οι πιο κοινές και δημοφιλείς μέντες για καλλιέργεια είναι ο δυόσμος – Mentha x piperita και ο δυόσμος – Mentha spicata. Η τελευταία είναι η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στην Κύπρο.

 

 

 

Χρήση:

 

Τα σκούρα πράσινα φύλλα του δυόσμου  έχουν μια ευχάριστη θερμή, φρέσκια, αρωματική, γλυκιά γεύση με μια δροσερή αίσθηση. Τα αιθέρια έλαια  χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα για ενίσχυση της γεύσης, στα γλυκά, στο τσάι, στα προϊόντα αρωματισμού της αναπνοής, στα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα και στις οδοντόκρεμες. Τα ξηρά φύλλα  χρησιμοποιούνται για τσάι, ποτά, σιρόπια και παγωτά. Στις κουζίνες της Μέσης Ανατολής, ο δυόσμος χρησιμοποιείται σε πιάτα με αρνί.

 

Ο δυόσμος αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό βότανο για τη θεραπεία του πόνου στο στομάχι και στο στήθος. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σκόνη από φύλλα δυόσμου χρησιμοποιόταν για τη λεύκανση των δοντιών.

 

Εδώ στην Κύπρο, τα φύλλα μέντας ή ο δυόσμος, χρησιμοποιούνται ως αρωματικό συστατικό στη διαδικασία της παρασκευής χαλουμιού, ενός γνήσιου κυπριακού παραδοσιακού προϊόντος.

 

 

 

Παραγωγή και Συσκευασία:

 

Ο φρέσκος δυόσμος είναι διαθέσιμος καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, η ποσότητα και η ποιότητα επηρεάζονται πολύ αρνητικά από το κρύο, εκτός και αν η καλλιέργεια προστατεύεται σε θερμοκήπια.

© Copyright - A.M. Filagrotiki Symvouleftiki Ltd  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω  |  τύπωσε