πάνω  |  τύπωσε

Μέθι

(Trigonella foenum-graecum L.)



Περιγραφή:

 

Η Μέθι (Trigonella foenum-graecum L.), είναι βότανο της Ανατολικής Μεσογείου και της περιοχής της Ασίας. Αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα θεραπευτικά φυτά, ενώ σήμερα καλλιεργείται ευρέως στις χώρες της Μεσογείου, την Αργεντινή, τη Γαλλία, την Ινδία, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τροφή, καρύκευμα, φάρμακο, βαφή και ζωοτροφή. Το φυτό φτάνει σε ύψος από 0,3 έως 0,8 μέτρα και έχει φύλλα τρίφυλλα. Τα λευκά λουλούδια εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού και εξελίσσονται σε μακριούς, λεπτούς, κίτρινο-καφέ λοβούς που περιέχουν καφέ σπόρους.

 

 

 

Χρήση:

 

Η μέθι χρησιμοποιείται ως βότανο (τα φύλλα) και ως καρύκευμα (ο σπόρος). Η κίτρινη, ρομβοειδείς σπόροι του φυτού συχνά χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστεί η σκόνη του κάρυ και συχνά το συναντούμε στην αραβική, ινδική και ταϊλανδέζικη κουζίνα. Τα μικρά φύλλα  τρώγονται ως λαχανικά και τα φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα χρησιμοποιούνται για γεύση σε πολλά πιάτα. Τα αποξηραμένα φύλλα έχουν μια πικρή γεύση και μια έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά που σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Αναμειγνύοντας αλεύρι με μέθι φτιάχνεις πικάντικο ψωμί. Στην Ινδία οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του καφέ. Επίσης, από τους σπόρους της μέθις μπορεί να κατασκευαστεί τσάι.

 

Στο εμπόριο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή του mango chutneys και ως βάση για το σιρόπι maple. Στην Ινδία χρησιμοποιείται σαν θεραπευτική ουσία, και ως κίτρινη χρωστική ουσία.

Οι σπόροι μέθις περιέχουν ορμόνες που αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος και το μέγεθος του στήθους στις γυναίκες. Έχει διαπιστωθεί ότι η μέθι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή  γάλακτος της μητέρας που θυλάζει μέσα σε 24 έως 72 ώρες μετά την πρώτη λήψη του βοτάνου. Μόλις επιτευχθεί ένα επαρκές επίπεδο παραγωγής γάλακτος, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να διακόψουν την μέθι και να διατηρηθεί η προσφορά γάλακτος με επαρκή διέγερση του μαστού. Πολλές γυναίκες σήμερα λαμβάνουν τη μέθι σε μορφή χαπιού (σπόροι τοποθετημένοι σε κάψουλες). Μπορεί επίσης να λαμβάνονται σε μορφή τσαγιού, αν και το τσάι πιστεύεται ότι είναι λιγότερο ισχυρό από τα χάπια, ενώ έχει επίσης, πικρή γεύση που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο στομάχι. Η μέθι δεν είναι κατάλληλη για όλους. Το βότανο έχει προκαλέσει επιβαρυντικά συμπτώματα άσθματος σε ορισμένες γυναίκες και μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε ορισμένες γυναίκες με διαβήτη.

 

 

 

Φαρμακευτική Aξία:

 

Λόγω της ιδιότητας της στη μειώση του επιπέδου του σακχάρου του αίματος, η μέθι χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του διαβήτη, σε συνδυασμό με την ινσουλίνη. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μέθι ανακουφίζει από τη συμφόρηση, μειώνει τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις. Περιέχει φυσικές ιδιότητες ιδανικές για τη θεραπεία του κόλπου και της πνευμονικής συμφόρησης, χαλαρώνει και απομακρύνει την περίσσεια βλέννα και τα φλέγματα. Η μέθι είναι επίσης εξαιρετική πηγή σεληνίου, καταπολεμά την ακτινοβολία και βοηθά το σώμα να αξιοποιεί το οξυγόνο. Είναι μια φυσική πηγή σιδήρου, νατρίου και θειαμίνης, ανακουφίζει από το βήχα, αυξάνει την εφύδρωση και μειώσει τους πυρετούς, είναι ευεργετική για τη θεραπεία των αλλεργιών, της βρογχίτιδας και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

 

 

 

Παραγωγή και Συσκευασία:

 

Στην Κύπρο, η συγκομιδή φρέσκων προϊόντων ξεκινάει από νωρίς το φθινόπωρο μέχρι το Μάρτιο και η κύρια εμπορική περίοδος συγκομιδής διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Τα φρέσκα φύλλα μέθις συλλέγονται σε δέσμες των 180 γραμμαρίων, πλένονται και προψύχονται πριν από τη συσκευασία. Συσκευάζονται  χύμα σε χάρτινα κιβώτια και αποστέλλονται στις αγορές προορισμού εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή. Η διάρκεια ζωής τους είναι μικρή δεδομένου ότι τα φύλλα είναι τρυφερά και αφυδατώνεται γρήγορα.

© Copyright - A.M. Filagrotiki Symvouleftiki Ltd  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω  |  τύπωσε