πάνω  |  τύπωσε

Άνηθος

(Anethum Graveolens)



Περιγραφή:

 

Ο άνηθος (Anethum graveolens) είναι βότανο της οικογένειας του μαϊντανού και η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη «ἄνησον» ή Άνετον [ἄνητον], η οποία επίσης έδωσε αφορμή για το όνομα του γλυκάνισου. Το όνομα του είδους "Anethum Graveolens" σημαίνει «έντονo άρωμα». Η άνηθος καλλιεργείται για αιώνες σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, όπως επίσης και την Ασία, που θεωρείται η «μητρική» του χώρα. Ίχνη άνηθου έχουν βρεθεί σε ρωμαϊκά ερείπια στη Μεγάλη Βρετανία.

 

 

 

Χρήση: 

 

Στη βορειοανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, ο άνηθος είναι δημοφιλής για τα λαχανικά τουρσί, τα οποία κατασκευάζονται με διάφορους τρόπους, είτε με συντήρηση (οξίνιση) σε ξύδι είτε με διαδικασία ζύμωσης σε λακτικό οξύ. Φρέσκα κλωναράκια άνηθου είναι απαραίτητα στις περισσότερες συνταγές αυτού του είδους. Σε περιοχές με μεγάλους σε διάρκεια και ψυχρούς χειμώνες, η συντήρηση των λαχανικών αποτελεί σημαντική διαδικασία αφού έτσι διατηρούνται οι βιταμίνες και η φρέσκια τους γεύση. Ο άνηθος είναι επίσης ένα από τα λίγα βότανα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα των χωρών της Βαλτικής και ο ψιλοκομμένος άνηθος αποτελεί συχνή γαρνιτούρα σε διάφορα φαγητά (π.χ. στις βραστές πατάτες), παρόμοια με τη χρήση του μαϊντανού και του φρέσκου ​​κρεμμυδιού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα φρέσκα φύλλα άνηθου χρησιμοποιούνται ως αρωματική γαρνιτούρα για τα ψάρια και τα οστρακοειδή, το cottage cheese, το cream cheese και με ποτά από χυμό ντομάτας. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, ο άνηθος χρησιμοποιείται στα εποχιακά κρέατα και λαχανικά, όπως το αρνί και το σπανάκι. Η γερμανική κουζίνα βασίζεται σε αυτό το βότανο για γαρνίρισμα της σούπας από πατάτα. Επίσης, ο άνηθος χρησιμοποιείται σαν βασικό συστατικό στη γνωστή ελληνική σούπα «μαγειρίτσα», που σερβίρεται κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Τα φύλλα του άνηθου πρέπει να χρησιμοποιούνται φρέσκα, καθώς χάνουν τη γεύση τους γρήγορα αν αποξηρανθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φρέσκος ​​άνηθος είναι πολύ πιο αρωματικός από τον αποξηραμένο και συχνά προτιμάται ιδιαίτερα φρέσκος για τις διάφορες χρήσεις του.

 

 

 

Φαρμακευτική Αξία: 

 

Ο άνηθος φημολογείται ότι έχει μια κατευναστική επίδραση στο πεπτικό σύστημα. Κάποτε χορηγείται σε μωρά που κλαίνε, έτσι το όνομά στην αγγλική γλώσσα “dill” απορρέει από την παλιά σκανδιναβική λέξη “dilla” που σημαίνει νηνεμία (ησυχία). Ο άνηθος επίσης φημίζεται για τη θεραπεία του λόξυγκα, του πόνου στο στομάχι, της αϋπνίας και της κακής αναπνοής.

 

 

 

Παραγωγή και Συσκευασία: 

 

Η βασική περίοδος για τη συγκομιδή φρέσκου άνηθου στην Κύπρο είναι από το Νοέμβριο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Συνήθως συλλέγεται σε δέσμες των 180 γραμμαρίων, πλένεται και προψύχεται πριν από τη συσκευασία. Συσκευάζεται είτε χύμα σε χάρτινα κιβώτια, είτε σε σακουλάκια των 100 γραμμαρίων και αποστέλλονται στις αγορές προορισμού συνήθως μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή.

© Copyright - A.M. Filagrotiki Symvouleftiki Ltd  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd

πίσω  |  τύπωσε