Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 Greek English
MedBEESinessHubs
Αρχική Σελίδα   Φιλαγροτική Συμβουλευτική   MedBEESinessHubs
MedBEESinessHubs
Το έργο
Οι δραστηριότητες μας
Εργαστήρια Δομημένου Διαλόγου
Τεχνική Κατάρτιση
Επιχειρηματική Κατάρτιση
Τουρισμός Μελισσογνωσίας
Εκδηλώσεις
Διαδικτυακή Πλατφόρμα
Οικονομία της Μέλισσας
Εταίροι
Επικοινωνία

Εκπαιδευτικά εργαστήρια: Μελισσοκομικές πρακτικές και τεχνικές μεταποίησης προϊόντων της μέλισσας



Άλλη μία δράση του έργου «Mediterranean Bee Hubs in support for sustainable economic prosperity in
deprived rural areas» [MedBEESinessHubs]

 

Πρόγραμμα Εδαφικής συνεργασίας ENI MED CBC 

 

1ος Κύκλος Εκπαιδεύσεων: Θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων της μέλισσας και μεταποίηση σε καλλυντικά και μοναδικά χειροποίητα δώρα

  • 9 και 10 Ιανουαρίου 2023

 

 2ος Κύκλος Εκπαιδεύσεων: Μελισσοκομικές πρακτικές 

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σκαρίνου

  • 19 και 20 Ιανουαρίου 2023: Διαχείριση μελισσών με φιλικούς προς το περιβάλλον χειρισμούς
  • 26 και 27 Ιανουαρίου 2023: Παραγωγή και Μετασυλλεκτική διαχείριση της γύρης

 

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Medbusinesshubs, η Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο,  σε συνεργασία με επιστήμονες ακαδημαϊκούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχουν διοργανώσει έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια γύρω από μια σειρά θεμάτων για μελισσοκομικές πρακτικές.

Τα εργαστήρια κάλυψαν ένα ευρύ θεματολόγιο που περιλάμβανε τις ενότητες «διαχείριση μελισσιών με φιλικούς προς το περιβάλλον χειρισμούς» και «παραγωγή και μετασυλλεκτική διαχείριση γύρης».

Στα εργαστήρια συμμετείχαν περισσότεροι από σαράντα νέοι και παλιοί μελισσοκόμοι ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα ήταν η παρουσία νέων γυναικών που επιζητούν να αναπτύξουν τη μελισσοκομία ως μια πηγή εισοδήματος. Μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια έχει διαφανεί η δίψα των μελισσοκόμων της Κύπρου για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους στη διαχείριση μελισσιών με αειφόρες περιβαλλοντικές πρακτικές. Κύριος στόχος όλων των συμμετεχόντων ήταν ακριβώς να συνεχίσουν και να βελτιώσουν την παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων όπως μέλι, πρόπολη, βασιλικό πολτό κ.α. με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και αναδεικνύουν τα ποιοτικά στοιχεία που χαρίζει απλόχερα η κυπριακή μελισσοχλωρίδα.

Έκδηλη ήταν η ανησυχία όλων για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες ιδιαίτερα από τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία. Παράλληλα όμως η παρουσία αρκετών νέων ανθρώπων στα εκπαιδευτικά εργαστήρια έχει δώσει μια νότα αισιοδοξίας για τη μελισσοκομία του αύριο στην Κύπρο.

 

Θέσεις Εργασίας Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα