Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024 Greek English
Α. Μαλιώτης Εξαγωγές
Αρχική Σελίδα   Φιλαγροτική Συμβουλευτική   MedBEESinessHubs
Α. Μαλιώτης Εξαγωγές
Η Εταιρεία
Τα Προϊόντα μας
Μαϊντανός
Κορίανδρος
Άνηθος
Δυόσμος
Μέθη
Μπάμια
Αγγούρι
Σπανάκι
Πιπεριές Τσίλι
Ρόκα
Δενδρολίβανο
Βασιλικός
Πινακας Εποχικότητας
Επικοινωνία

Αγγούρι

(Cucumis sp. - Family Cucurbitaceae)Περιγραφή:

 

Το αγγούρι απoτελεί παγκοσμίως ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά για σαλάτες. Οι ρίζες του εντοπίζονται στη βόρεια Ινδία, όπου είχε καλλιεργηθεί για πάνω από 3.000 χρόνια. Η πρώτη αναφορά στην καλλιέργεια αγγουριάς προέρχεται από τη Μεσοποταμία γύρω στο 2000 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι, κατά τη διάρκεια του 1ου αιώνα τα καλλιεργούσαν σε καλάθια. Το αγγούρι δεν ήταν γνωστό στην Ευρώπη μέχρι και το Μεσαίωνα ενώ καλλιεργήθηκε εντατικά για πρώτη φορά σε θερμοκήπια στην Αγγλία το 19ου αιώνα. Οι πρώιμες ποικιλίες είχαν μια πικρή γεύση και σερβίρονταν βραστά με λάδι, ξίδι και μέλι.

 

Σήμερα, τα αγγούρια καλλιεργούνται σχεδόν παντού, με την Κίνα να κατέχει το προβάδισμα στην παραγωγή. Στην Κύπρο η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται είναι το μικρό αγγουράκι, μεγέθους 15 εκατοστών περίπου και βάρους 150 γραμμαρίων. Θεωρούνται πιο γλυκά και περισσότερο ζουμερά από τα κανονικά αγγούρια , ενώ γίνονται όλο και πιο γνωστά στην αγορά παγκοσμίως.

 

 

 

Χρήση:

 

Τα φρέσκα αγγούρια πρέπει να είναι καλοσχήματισμένα, με φωτεινό πράσινο χρώμα. Μπορούν να διατηρηθούν σχεδόν μια βδομάδα στο συρτάρι του ψυγείου ή δύο εβδομάδες αν είναι συσκευασμένα αεροστεγώς. Αποφύγετε να φυλάσσετε τα αγγούρια με φρούτα που παράγουν φυσικό αιθυλενίο, παράγοντα ωρίμανσης, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια και οι μπανάνες.

 

Γενικά, τα αγγούρια είναι προτιμότερο να τρώγονται ωμά σε σαλάτες, αλλά χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή όλων των ειδών τουρσί. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C, σίδηρο και κάλιο. Τα αγγούρια έχουν διουρητικές ιδιότητες. Περιέχουν επίσης, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες και καθαρίζει τα έντερα. Ο χυμός αγγουριών είναι ευεργετικός για τις εσωτερικές φλεγμονές, περιλαμβανομένων του πονόλαιμου ή των νεφρικών εξάρσεων.

 

 

 

Παραγωγή και Συσκευασία:

 

Στην Κύπρο η αγγουριά καλλιεργείται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο στα θερμοκήπια όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες. Τα φρέσκα αγγούρια συλλέγονται με το χέρι και τοποθετούνται προσεκτικά σε πλαστικά κιβώτια για τη μεταφορά τους στο συσκευαστήριο. Η συγκομιδή και μεταφορά τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς η πίεση μπορεί να τα καταστρέψει και οι θερμοκρασίες κάτω από 10 °C μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ψύξης.

 

Θέσεις Εργασίας Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα