Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 Greek English
Α. Μαλιώτης Εξαγωγές
Αρχική Σελίδα   Φιλαγροτική Συμβουλευτική   MedBEESinessHubs
Α. Μαλιώτης Εξαγωγές
Η Εταιρεία
Τα Προϊόντα μας
Μαϊντανός
Κορίανδρος
Άνηθος
Δυόσμος
Μέθη
Μπάμια
Αγγούρι
Σπανάκι
Πιπεριές Τσίλι
Ρόκα
Δενδρολίβανο
Βασιλικός
Πινακας Εποχικότητας
Επικοινωνία

Βασιλικός

(Ocinum Basilicum)Ο Βασιλικός είναι ένα γαστρονομικό βότανο που κατάγεται από την Ινδία και άλλες τροπικές περιοχές της Ασίας, όπου καλλιεργείται για πάνω από 5000 χρόνια. Η βασιλική ονομασία του πιστεύεται ότι προέρχεται από την χρήση του από τους Έλληνες και Άγγλους βασιλείς, τόσο στο φαγητό τους όσο και ως φάρμακο. Ο βασιλικός θεωρείται ακόμη από πολλούς καταξιωμένου σεφ ως «ο βασιλιάς των βοτάνων». Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του βασιλικού, ωστόσο η πιο εμπορικά διαδεδομένη είναι ο Γλυκός Βασιλικός (πλατύφυλλος).

 

Τα φύλλα του βασιλικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαγειρικές συνταγές, τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα. Τα φρέσκα φύλλα προστίθενται στο φαγητό την τελευταία στιγμή, καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει νωρίς τη γεύση του. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στις σαλάτες. Το φρέσκο βότανο μπορεί να διατηρηθεί για μικρό χρονικό διάστημα στο ψυγείο, σε πλαστικά σακουλάκια ή στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα, αφού πριν ξεπλυθεί σε ζεματιστό νερό. Το αποξηραμένο βότανο χάνει αρκετή από τη γεύση του, ενώ και αυτή που παραμένει δεν είναι ίδια με του φρέσκου φύλλου. Ο βασιλικός είναι το βασικό συστατικό του Ιταλικού Pesto.

 

Ο βασιλικός έχει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική λαϊκή και θρησκευτική παράδοση, Σύμφωνα με την οποία το φυτό φύτρωσε στο χαμένο τάφο του Χριστού και η έντονη μυρωδιά του έγινε αφορμή να ανακαλυφθεί. Στην εκκλησία χρησιμοποιείται για την ετοιμασία του αγιασμού. Επίσης, οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, πίστευαν πως ο βασιλικός έχει τη δύναμη να ανοίξει τις πύλες του παραδείσου κατά την μετάβαση στην μετά θάνατο ζωή.

 

Ο βασιλικός αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης C. Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες και χρησιμεύει στην ανακούφιση του νευρικού συστήματος, ενώ βοηθά την πέψη. Ο βασιλικός βρίσκει φαρμακολογικές χρήσεις στην Ayurveda, το παραδοσιακό Ινδικό θεραπευτικό σύστημα. Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του άγχους, του άσθματος και του διαβήτη.

Θέσεις Εργασίας Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα