Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 Greek English
Α. Μαλιώτης Εξαγωγές
Αρχική Σελίδα   Φιλαγροτική Συμβουλευτική   MedBEESinessHubs
Α. Μαλιώτης Εξαγωγές
Η Εταιρεία
Τα Προϊόντα μας
Μαϊντανός
Κορίανδρος
Άνηθος
Δυόσμος
Μέθη
Μπάμια
Αγγούρι
Σπανάκι
Πιπεριές Τσίλι
Ρόκα
Δενδρολίβανο
Βασιλικός
Πινακας Εποχικότητας
Επικοινωνία

Μαϊντανός

(Petroselinum Crispum)Περιγραφή:

 

Ο Μαϊντανός (Petroselinum crispum) είναι πράσινο βότανο που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε καλλιεργηθεί ήδη από τον τρίτο αιώνα π.Χ. από τους Ρωμαίους και τους Έλληνες, που το χρησιμοποιούσαν για να γαρνίρουν τα φαγητά τους. Χρησιμοποιείται για τα φύλλα του με τον ίδιο τρόπο όπως και ο κόλιανδρος, παρόλο που έχει πιο ήπια γεύση.

 

 

 

Χρήση:

 

Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στη Δυτική Ασία, πολλά τρόφιμα σερβίρονται πασπαλισμένα από πάνω με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ο μαϊντανός είναι απαραίτητος σε πολλές σαλάτες της Δυτικής Ασίας, και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα  στο "tabbouleh" που είναι το εθνικό πιάτο του Λιβάνου. Στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, ο μαϊντανός χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα σε ψάρια, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και σε προπαρασκευασμένα φαγητά, προσθέτοντας άρωμα και χρώμα.

 

 

 

Φαρμακευτική αξία:

 

Ο φρέσκος μαϊντανός διαθέτει τονωτική δράση και χρησιμοποιείται κυρίως για τις διουρητικές του ιδιότητες, καθώς βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία των νεφρών. Τα αποξηραμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό, ακόμη και αν χάνουν μεγάλο μέρος του αρώματος τους.

Εκχύλισμα μαϊντανού παρασκευάζεται τόσο από τη ρίζα του όσο και από τους σπόρους του. Το εκχύλισμα που κατασκευάζεται από τη ρίζα του δρα πιο εύκολα στους νεφρούς σε σύγκριση με εκχύλισμα από άλλα μέρη του φυτού. Το έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους, το "Apiol", θεωρείται ως φυσικό φάρμακο για τερματισμό της εγκυμοσύνης, καθώς διευκολύνει την άμβλωση.

 

 

 

Παραγωγή και Συσκευασία:

 

Ο μαϊντανός καλλιεργείται στην Κύπρο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο για εμπορικούς σκοπούς (εξαγωγές) και για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας καλλιεργείται τους μήνες Νοέμβριο μέχρι Μάιο. Ο μαϊντανός με τα επίπεδα φύλλα είναι άμεσα διαθέσιμος, ενώ η ποικιλία με τα σγουρά φύλλα μπορεί να καλλιεργηθεί αν το ζητήσει ο πελάτης. Ο φρέσκος ​​μαϊντανός συνήθως συλλέγεται σε δέσμες των 180 με 220 γραμμαρίων, τα οποία πλένονται και προψύχονται πριν από τη συσκευασία. Το προϊόν συσκευάζεται είτε χύμα σε χάρτινα κιβώτια, είτε σε σακουλάκια των 100 γραμμαρίων. Στη συνέχεια αποστέλλονται στις αγορές προορισμού, συνήθως μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή τους.

Θέσεις Εργασίας Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Επικοινωνία  |  Αρχική Σελίδα